Härlig hargryta på Peters vis.
4 – 6 personer.

Ingredienser till stekningen av hargrytan:
1,2 – 1,6 Stor hare.
3 st. mellan stora gula lökar.
5 st. Stora morötter.
4 st. Palsternackor.
1 Liter rött vin, gärna ett spanskt mustigt vin på Tetrapak.
3 st. Kyckling buljong tärningar.
3 msk. Smör.
2 msk. Raps olja.
1 krm. Salt.
2 krm. Svartpeppar grovmalen. Eller som ett alternativ finns även viltkrydda är att föredra.

Ingredienser till såsen:
6 dl Grädde.
2 dl Färsk svamp eller 0,5 dl torkad trattkantarell. Eller annan god svamp.
2 msk. Rödvins gelé.
Maizena mjöl till redning av såsen.
Salta och peppra såsen efter eget behag.

Börja med att dela upp haren i bitar, låren, frambenen, sadeln och revbenen för sig. Salta och peppra på har bitarna runt om. Ta fram en större järngryta om ni har det, eller ett annat större kärl. Hätta upp pannan på hög värme och i med smör och oljan, bryn harbitarna väl så de får en fin färg. Stek bitarna så de får plats några i taget om det är för liten gryta. När så nu alla bitar är brynta och fina lägger ni ner allt i grytan, då slår ni på rödvinet och löken samt grönsakerna. Löken brukar jag bara klyfta ner i större bitar, morötterna och palsternackan hackar jag i bitar om 3 cm långa. Sedan så smular jag ner kycklings buljongs tärningar där i.

När nu ni får ett upp kok av hargrytan sätter ni ner värmen på spisen och det hela ska bara små puttra på svag värme i ca: 1,5 – 2 timmar under lock för att då behålla smakerna och saftigheten i anrättningen. Ni kan efter 1,5 tim titta till grytan, om nu köttet har släppt från benen lite grann så börjar den bli färdig stekt.

Ta upp harbitarna i en bunke el. på ett fat, sedan tar ni upp grönsakerna med silsleven och lägg detta i en skål så länge. Ta nu och sila av hela avkoket på grytan, slå tillbaka allt sammans igen i grytan. Låt nu detta få koka ihop i 10 min. Under tiden som det kokar ihop så tar ni och rensar av köttet från benen på haren, sen skär ni i lagom stora bitar ca: 2 cm långa.
När nu buljongen har kokat ihop sig, så till sätter ni grädden, rödvins gelé och vispar till en slät och fin sås. Men ni får tillsätta maizena mjölet för att få till en lite tjockare substans.

Lägg nu i harköttet som ni har finfördelat samt de kokta grönsakerna samt i med svampen, godast är nog färsk svamp men ni kan också förvälla svampen i hett vatten i en timme före el. så brukar jag bara smula ner den torkade svampen direkt i såsen. … Mums…

Låt nu detta stå och bli bara helt underbart gott i grytan runt 10 min. till den ska bli varm.

Gott till denna hargryta är nog råstekt potatis egen gjord då.
Gör så här med råstekt potatis:
10 – 20 Stora potatisar gärna Hertta.
Oliv olja.
Grov salt.
Dragon.

Sätt ugnen på 225* Grädda i den nedre delen i 45 min.

Skala och klyfta ner de i en större kastrull med vatten som bara täcker potatisen, koka i 6 min. Slå av vattnet, lägg potatisen i en stor långpanna med höga kanter. Ringla över med en god oliv olja, salta efter behag men gärna rikligt med dragon på. In i ugnen på den nedre delen, bra att vända på dem någon gång också för att få lite fin färg.

Gott att dricka till:

Gärna ett glas rödvin eller öl, även andra alternativ går också bra.
                                                      Lycka till med hargrytan
                                                     Smaklig spis

*******************************************************************************